Legyél Te is ingatlanközvetítő!

Miért szuper dolog ingatlan közvetítőnek lenni?

Az első dolog talán, hogy nem divatszakma. Magyarországon nincsen túl sok ingatlanközvetítő. Aki ebben a szakmában van, többnyire jól végzi a munkáját, viszont nincs sok szakmabeli.

A következő, hogy nap mint nap szeretnének az emberek házat venni, vagy eladni sajátjukat. a legtöbb embernek viszont nincsen tapasztalata az ingatlanpiacon. Így segítséghez fordulnak. Keresnek egy megbízható ingatlanközvetítőt.

Azt viszont tudni kell, hogy az ingatlanközvetítés összetett munkakör, ezáltal komoly felkészülést igényel. Szükség van egy komoly képzésre, ami segít elsajátítani a gazdasági, műszaki, jogi, illetve ingatlanközvetítői ismereteket. Az a szerencse, hogy rengeteg ilyen tanfolyam létezik, ami segítségedre lehet ebben.

Mivel foglalkozik pontosan egy ingatlanközvetítő?

Az ingatlanközvetítő egy szakember. De nem csak otthonokat ad el. Létrehozza a feltételeit egy biztonságos, megbízható ház adás-vételnek.

Na de ezt hogy csinálja?

1. Először el kell tudnia adni saját magát. Hiszen, ha az ügyfelek nem bíznak benne és a tanácsaiban, nem fogja tudni véghez vinni az üzletet.

2. Ezután a módszerét kell átadnia a tulajdoosoknak. Ezzel a módszerrel fogja majd eladni az ingatlanukat. Ilyen például a marketing stratégia, a bemutatás módszere, és az eladásért kért jutalék nagysága.

3. A következő a lényeg. El kell adnod az ingatlan a vásárlóknak. Látniuk kell benne azt, amit valójában keresnek.

4. Végezetül pedig az ingatlan árát kell eladnod a vevőknek. Egyrészt a vevőnek, hogy miért kerül ennyibe, másrészt a tulajdonosnak, hogy miért nem lehet többért eladni. 

Ha jól csináltad az első három pontot, akkor a negyedik gyerekjáték lesz!

Mihez kell értenie egy ingatlanközvetítőnek?

Egy ingatlanértékesítőnek sok területen kell megfelelő tudást szereznie, ahhoz hogy sikeres ingatlanos legyen az ember. Szerteágazó tudásra van szüksége.

Néhány példa ezek közül:

Hogyan működik az értékesítők fizetése, azaz a jutalékrendszer?

A jutalékunkat sikerdíjnak is szokták hívni. Azért, mert csak sikeres eladás utánjár. Általában az első pénzmozgáskor jó elkérni a jutalékodat. Attól függ, hogy kitől kapod meg a jutalékrészedet, hogy egyedül kezdesz neki, vagy egy cégben. Ha az utóbbi, akkor a cégé a teljes összeg és abból oszt vissza neked. Ez általában 20 és 50% között szokott lenni.

Na de jöjjön a lényeg. Honnan tudhatom, hogy alkalmas vagyok az ingatlanos szakmára?

Ha az állásinterjú során már iemelkedő kommunikáció készségeket mutatunk, már szinte nyert ügyünk lehet! Az átlag feletti tárgyalókészség és a megfelelő érvelési technika mindenhol jól jön.

Egy értékesítési feladat során a lehető legjobb üzletet kell kötnünk. Ez a jutalékokra és a karrierünk további alakulására is nagy hatással van. Hasznos alkalmazni a win-win tárgyalási technikát, ahol a közös megegyezésre való törekszünk, hiszen így mindkét fél elégedett a megkötött üzlettel. Ez a karrierünket abban befolyásolhatja a jövőben, hogy elégedett ügyfelek  előszeretettel ajánlanak majd minket másoknak is.

A sikeres ingatlanértékesítő jól ismeri az embereket. Megértő velük, és úgy olvassa őket, mint egy nyitott könyvet. Megpróbál az emberek fejável gondolkodni, és így ismeri a gondjaikat, a vágyaikat, a félelmeiket. Az ügyfelek pedig meg fogják hálálni ezt a törődést, ami szintén előrelépés lehet a karrierünkben.

Az ingatlanszakmában fontos, hogy a sok jó értékesítő tulajdonság mellett gyors és lendületes is legyen az illető. Azonnal kell reagálni nagy üzletekre, különben akár hetekig, hónapokig várhatunk egy következő potenciális vevőre. Ez a képesség fejleszthető, de egy biztos alappal mindig rendelkeznünk kell.

Az ingatlanos szakmában, az üzletkötések során az alkudozás és az igények kielégítése szinte mindennapos. Ehhez azonban rugalmasnak kell lenni, hiszen akár több irányból kell megközelíteni az árajánlatot. Több lehetőséget végig kell gondolni, kompromisszumokra késznek kell lenni. Azonban néha, ha nincs jó megoldás, tudni kell tovább lépni és új lehetőségek után nézni.

Az ápolt külső és a megfelelő öltözet olyan személyiségjegyek, melyek bizalmat ébresztenek a leendő ügyfelekben. Azonban könnyen az ellenkezőjét, ellenszenvet is válthatnak ki. Ügyelj erre, főleg, ha ügyféllel találkozol. Ha minden fontos készség megvan, már semmi nem állíthat meg, hogy egy szuper ingatlanos váljon belőled!

Mit adhat Neked az ingatlanközvetítői ágazat?